Nog geen reactie van Europse Commissie op bijgestelde ‘grutto-aanpak’


In juli 2024 heeft de Europese Commissie in de vorm van een aanmaningsbrief aangegeven een inbreukprocedure tegen Nederland te starten. De Europese Commissie vindt dat Nederland onvoldoende maatregelen neemt om de grutto te beschermen en daarom niet voldoet aan zijn verplichtingen op grond van de Vogelrichtlijn. Het kabinet heeft er in november op gereageerd door aan te geven welke extra maatregelen er worden getroffen. Naar verwachting komt de Europese Commissie dit voorjaar met een reactie. Dat meldt staatssecretaris Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur aan de Tweede Kamer.

Rummenie benadrukt dat hij niet in detail kan communiceren over de inbreukprocedure aangezien deze vertrouwelijk is. Stukken in een inbreukprocedure mogen niet openbaar gedeeld worden. Over de aanvullende maatregelen die hij van plan is te nemen om de grutto te beschermen, stelde hij de Tweede Kamer al eerder op de hoogte. Het gaat om de volgende acht maatregelen:

  • Het geven van een stevige financiële impuls aan het agrarisch natuurbeheer, dat daarmee flink kan worden uitgebreid en versterkt in de grutto kerngebieden.
  • Het optimaliseren van weidevogelbeheer via subsidiestelsel Natuur en landschap in bestaande natuurgebieden die belangrijk zijn voor de grutto.
  • Het uitwerken van het grondbeleid en het verruimen van grondmobiliteit ten gunste van weidevogelbeheer.
  • Toevoegen van instandhoudingsdoelen voor de grutto aan 25 bestaande Vogelrichtlijngebieden.
  • Het stimuleren en uitbreiden van het agrarisch natuurbeheer rondom de Vogelrichtlijngebieden waar instandhoudingsdoelen voor de grutto aan worden toegevoegd.
  • Het optimaliseren van het waterbeheer in belangrijke gebieden voor de grutto binnen en buiten bestaande Vogelrichtlijngebieden.
  • Onderzoeken of het uitbroeden van eieren en vervolgens uitzetten van de kuikens een effectieve bijdrage kan leveren aan het stabiliseren van de gruttopopulatie.
  • De mogelijkheden voor predatiebeheer in het kader van weidevogelbeheer zo optimaal mogelijk benutten en indien nodig en mogelijk verruimen.

Het is aan de Europese Commissie om te beoordelen of de reactie van Nederland voldoende is in het kader van de inbreukprocedure. De Europese Commissie kan de zaak seponeren of, als de reactie op de aanmaningsbrief de Europese Commissie niet overtuigt, een ‘met redenen omkleed advies’ uitbrengen, waarin wordt toegelicht waarom Nederland nog niet voldoet aan de verplichtingen onder de Vogelrichtlijn.

Rummenie is in overleg met de provincies en andere betrokken partijen over de verdere uitwerking van de genoemde maatregelen ter bescherming van de grutto. Hij voegt de instandhoudingsdoelstelling voor de grutto toe aan 25 bestaande Vogelrichtlijngebieden. Het zijn gebieden waar de grutto bestendig voorkomt. Daarbuiten wil de staatssecretaris zich in de belangrijke kerngebieden van de grutto inzetten voor agrarisch natuurbeheer om de populatie te verbeteren. Ook onderzoekt hij via een pilot of het uitbroeden van eieren uit het wild en het vervolgens uitzetten van grutto’s potentieel kan bijdragen aan het versterken van de gruttopopulatie.

bron: Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, 25/03/2025